PCM 1 Teamtraining
Incompany training met je team

Reviews

Roxanne Mc. Carthy
VO mentor/docent
Lees verder
Super leerzame en inspirerende training. Ik heb de PCM training als zeer inspirerend en praktisch toepasbaar ervaren. Jolanda gebruikt afwisselende werkvormen in de cursus, waardoor je het onderwerp op verschillende manieren leert benaderen en ook zelf kunt ervaren. Het persoonlijke profiel dat aan de hand van een vragenlijst wordt opgesteld, heeft mij veel inzicht gegeven in mijn eigen stress- en communicatiepatronen. Ook hebben de theorie en de praktische opdrachten mij inzicht gegeven in de patronen van zowel de leerlingen waar ik mee werk als mijn collega's en leidinggevenden. Jolanda maakt de wisselwerking die er tussen mensen is heel inzichtelijk. Ze geeft heldere uitleg en leuke opdrachten die de cursus leerzaam en dynamisch maken. Ik zou deze training zeker aanraden voor de collega’s.
Adriaan de Poorte
VO docent
Lees verder
Door afwisseling van theorie, voorbeelden, discussies en oefeningen zie je direct de praktische toepassing van PCM. PCM is inzetbaar in zowel de communicatie richting leerlingen, als naar ouders en ook naar collega’s. Jolanda stelt je tijdens deze training op je gemak, maar daagt je ook uit om te communiceren op een manier die misschien niet direct bij je past. Ze leert je op een passende wijze te communiceren met de verschillende persoonlijkheidstypes. Dit doet zij met veel passie en plezier!
Manon Dettingmeijer
Trainer en coach Mee-Vivenz
Lees verder
Super leerzame en interactieve trainingsdagen gehad bij Jolanda op een fantastische locatie aan het strand. Jolanda weet met humor en luchtigheid de stof over te brengen. Door PCM weet ik nog beter aan te sluiten bij de behoeften van mijn cliënten en cursisten. Dat ik meer over mezelf heb geleerd is een mooie bonus.
Kevin Bezemer
VO docent
Lees verder
Ik voelde me meteen welkom in de interactieve training bij Jolanda. Jolanda is een enorm bekwame PCM trainer die die training op een gestructureerde manier en met veel passie weet over te brengen. Dit alles in een veilige en fijne sfeer. Voor mij was deze training uiterst interessant omdat ik me nu bekwamer voel in het communiceren binnen de organisatie en me daarin beter staande kan houden. Daarbij weet ik nu hoe ik mijn energie beter op peil kan houden. Een training als deze is heel bijzonder en zal iedereen goed doen.
Chantal Quaak
Ambulant begeleider GGZ
Lees verder
Hele zinvolle training bij Jolanda gevolgd. Als trainer sluit ze goed aan bij de groep die ze voor zich heeft en kijkt dan ook waar ieders behoefte ligt. PCM kan ik iedere dag gebruiken in het dagelijks leven, maar in mijn werk is het ook erg handig.
Izak Visser
Docent VO
Lees verder
Jolanda is iemand met veel kennis en weet de inhoud met veel overtuiging en vertrouwen over te brengen. Ze geeft veel complimenten en tips, moedigt aan, enthousiasmeert, relativeert en komt met veel praktische voorbeelden. Ik heb veel over mezelf geleerd; ik heb mijn kennis verdiept over de manier van communiceren met leerlingen en collega’s en hoe ik sneller hierin aan de behoeftes kan voldoen. Ik ga me hier bewuster mee bezig houden om zo sneller tot effectieve communicatie te komen. Ik vond het een zeer waardevolle training die ik iedereen kan aanraden.
Debora de Bruijne
Coördinator VO
Lees verder
De PCM training is zeer waardevol om jezelf en je wijze van communiceren te leren kennen. Ook ontdek je hoe je ‘de lift’ kunt gebruiken naar de ander en hoe je hiermee de kwaliteit van de communicatie kunt verbeteren. Jolanda is een echte PCM professional en geeft de training op een ontspannen wijze in een open sfeer.
Ester van de Wouw
VO docent
Lees verder
Dit is een training waar je direct mee aan de slag kan in de praktijk. Deze training heeft me meer zelfinzicht opgeleverd; wat zijn mijn psychologische behoeften en hoe kan ik goed voor mezelf zorgen om van daaruit goed te communiceren met anderen zonder stress. Jolanda brengt de informatie heel duidelijk, rustig en verhelderend. Daarbij stelt ze je erg op je gemak. Menselijkheid staat in haar training voorop. . .
Sue Ann Lijkwan
Teamleider VO
Lees verder
Deze training zorgt voor zelfkennis en inzichten. Hoe reageer ik op een ander waar het zijn oorsprong heeft en op welke manier leg ik de verbinding met de ander. De training heeft me bewust gemaakt wat ik zelf kan doen om misscommunicatie en stress te voorkomen zodat ik ander nog beter kan helpen en ik zelf ook verder kom. Jolanda is een betrokken trainer die beschikt over parate kennis van onderwijs en doelgroep. De gezelligheid en het lekkere eten maakt de training compleet. Ik raad de training zeker aan voor de collega’s. .
Christie Rosseel
mentor/docent VO
Lees verder
Deze training leverde mij een leerzame reflectie op mezelf als docent. Daarnaast kon ik rijkelijke inzichten over mezelf oogsten. Doordat ik de training met collega’s volgde bleek het een verdieping te geven in onze samenwerking. Wat hebben we gelachen en geluisterd naar elkaar. Een echt teamaanrader. .
Beau Vader
Beau Vader
Docent VO
Lees verder
De training wordt gegeven in een rustige setting waar ieder zijn/haar plek kan vinden. Op afwisselende wijze wordt het verhaal verteld over contact leggen, motiveren en het omgaan met stress. De training heeft me veel nieuwe kennis, vaardigheden en tips opgeleverd.
Vorige
Volgende

PCM 1 Teamtraining

Ontdek de kracht van Process Communication Model

Doelgroep: Leerkrachten, docenten, teamleiders, directie PO/VO

Investering: Op basis van offerte

Praktisch: 

Tijd: 3 dagen of 6 dagdelen

Inschrijving en training: Incompany training met je team
Datum:
Op aanvraag
Locatie: Incompany op de locatie van de school

Geen huiswerkopdrachten

Introductie

Wat is Process Communication Model?

 PCM gaat uit van 6 persoonlijkheidstypen, die iedereen in bepaalde mate in zich heeft. Op basis daarvan reageer je op de buitenwereld, volgens verrassende voorspelbare patronen. PCM geeft de docent handvatten om af te stemmen op élke leerling en een helder onderscheid te maken tussen wie ze zijn en wat ze aan gedrag laten zien .PCM geeft inzicht in de achtergrond en oorzaak van stressgedrag en biedt handvatten om gerichte en waardevolle interventies te doen bij jezelf en in de samenwerking met anderen zoals leerlingen en ouders. Het resultaat is prettiger en succesvoller communiceren en samenwerken. Om de ander te laten horen WAT je zegt, is het belangrijk af te stemmen HOE je iets zegt. Daar zit de kracht van PCM.

Dit levert de training je op

Zelfinzicht: Je maakt kennis met de basisconcepten van PCM; je leert over de verschillende persoonlijkheidstypen, communicatiestijlen, stresspatronen en psychologische behoeften. 

Effectief communiceren: Je leert hoe je zonder ‘ruis op de lijn’ met anderen kunt communiceren zodat je meer ontspanning zult ervaren in het contact met anderen. 

Minder stress: Je leert hoe je stress leert herkennen bij jezelf en de ander en hoe je hierop kunt reageren.  Dit zorgt voor ontspanning en vermindert de werkdruk.

Teambuilding :Als je anders kijkt naar gedrag van jezelf en anderen, herken je ook wat de ander nodig heeft en kun je hierop aansluiten. Je krijgt meer begrip voor jezelf en de ander, je herkent en benut onderlinge verschillen en bouwt aan sterkere relaties. Van zelfinzicht naar teamwork. 

Praktijkgericht Kenmerkend voor de training is dat je het geleerde direct kunt toepassen in de praktijk. 

PCM Training - Open inschrijving

Hoe gaan we te werk?

 • We maken eerst een afspraak om over de behoeften en verwachtingen van de training te praten. In dit gesprek wordt duidelijk wat PCM voor de organisatie/school kan betekenen.
 • Om kennis te maken met PCM kan er eerst een kennismakingsworkshop van 2 uur worden aangeboden aan het team.
 • De PCM 1 Training kan gegeven worden in 3 dagen of in 6 dagdelen op eigen locatie.
 • Iedere deelnemer krijgt een persoonlijk profiel.
 • Iedere deelnemer krijgt na afronding een erkend @PCM certificaat. 
 • Na het volgen van de basistraining is het mogelijk om de verdiepingstraining te volgen gecombineerd met een implementatietraject.

Workshop op maat

Liever een workshop op maat over een aantal thema’s uit de training? Kies dan voor een interactieve workshop van 2 uur of 1 dagdeel

Voorbeelden van mogelijke thema’s:

 • Perceptie: Door welke ‘bril ‘kijk jij naar jezelf en jouw leerlingen? 
 • Stress signaleren en aanpakken bij jezelf en jouw leerlingen. 

Aanmelden / inschrijven

Heb je interesse in deze cursus of wil je je direct inschrijven? Neem dan contact met me op via:
E: connect@jolandapoppe.nl
T: 06-19 60 91 76

Of via Whatsapp: 06-19 60 91 76

Heb je een vraag over de training? Dan beantwoord ik jouw vraag binnen 48 uur. 

Meer informatie over de achtergrond van PCM

Ontstaansgeschiedenis van PCM

De Amerikaanse klinisch psycholoog dr. Taibi Kahler is de grondlegger van PCM. Als onderzoeker van de Transactionele Analyse ontdekte hij gedrag- en stresspatronen die we allemaal laten zien en de voorwaarden die we nodig hebben om op ons best te zijn. Ook ontdekte hij zes persoonlijkheidstypen die we allemaal in ons hebben. Deze helpen om stressgedrag te voorspellen en te voorkomen en daardoor miscommunicatie te vermijden en een positief verschil te maken.

 

Meer dan 4000 trainers en coaches in 54 landen

Kahler ontwikkelde PCM in samenwerking met NASA en maakte het toepasbaar voor coaches en trainers over de hele wereld. Dit resulteerde in een netwerk van meer dan 4000 trainers en coaches in 54 landen. Tot nu toe ontdekten al 1,4 miljoen mensen de kracht van PCM. Het wordt gebruikt door toonaangevende bedrijven als Pixar, BMW, Apple, IKEA, Coca-Cola en diverse andere organisaties, om een werkomgeving te creëren waarin mensen floreren en met inzet en plezier hun werk doen.

 

 PCM in vier stappen:

 1. Wees je bewust van je persoonlijkheid & leer jezelf kennen. Als je jouw communicatie en psychologische voorkeuren en behoeften kent, weet je wat jou te veel energie kost en wat je moet doen om je goed te voelen.
 2. Herken wat anderen doen, zeggen en laten zien. Door anderen te observeren, ontdek je de beste manier om ze te benaderen en te begrijpen.
 3. Pas je communicatiestijl aan. Op basis van wat je ziet en hoort, weet je wat je kan doen en zeggen om verbinding te maken. Leer de taal spreken van je gesprekspartner.
 4. Bouw aan sterkere relaties. Leer lastige situaties om te buigen in dagelijkse interacties. Bijvoorbeeld op je werk, in vergaderingen, bij sociale situaties en thuis. Wanneer je verbinding kan maken, ontstaan energie, positieve relaties en duurzame resultaten.
Puzzle
communiceren met ouders

 

N.B. Omdat mijn bedrijf is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) hoef ik je geen BTW te berekenen.

back to top